
Bilgisayarımızda veya sunucumuzda dosya kopyalama işlemini çok sık olarak yapmaktayız. Linux’ta dosya kopyalamak için cp komutunu kullanmamız gerekmektedir. Bu bölümde bu komutun kullanımını örnekler ile açıklayacağız;
Komutun kullanımı;cp dizin/dosya kopyalanacak_dizin
Örnek;cp ders/notlar.txt yedek
Yukarıda yazdığım örnekte ders klasörünün içinde yer alan notlar.txt dosyasını yedek klasörünün içine kopyalamış oldum. Eğer olmayan bir klasörün içine kopyalama işlemini yapmaya çalışırsak karşımıza hata mesajı çıkacaktır. Bu komut sistem yönetimi için çok sık kullanılan komutların başında yer almaktadır. Bu komutun mantığını öğrenmek çok önemlidir.
cp komutun alabileceği parametreler şu şekildedir;
PARAMETRE AMACI
-f Hedef bölgede kopyalanacak olan dosya bulunuyorsa orada var olan dosyaları hiçbir uyarı göstermeden siler ve diğer dosyaları kopyalar.
-i Etkileşimli mod ile dosya kopyalama yapar (Hedef bölgede aynı dosya veya klasör bulunuyorsa kopyalama işlemini yapayım mı diye soru sorar.)
-r Dizin (klasör) kopyalama işlemi bu parametre kullanılarak yapılmalıdır.
-v Kopyalama işlemi ile ilgili daha detaylı çıktı üretmeye yarar
-p Dosya ve klasörlerin izinleri ve sahip ayarları ile birlikte kopyalamaya yaramaktadır.
-u Kaynak dosya hedef dosyadan daha yeni ise veya karşı tarafta kaynak dosya bulunmuyorsa kopyalama işlemini yapar.
-d Dosyanın aslı değil de linkinin kopyalanması sağlanır. Yani dosyanın kısayol şeklinde kopyalanması sağlanır. Dosya silindiğinde link üzerinden dosya erişimi de olmayacaktır.
-l Kaynak dosya ile hedef dosya arasında link oluşturur. Eğer daha sonra kaynak dosyasında bir değişiklik yapılırsa hedef dosyanın içeriği de otomatik olarak değişecektir.
-s Dosyanın sembolik linkini kopyalar.