Bilgisayarı Hızlandırmak için Ne Yapmak Gerekir?

Bilgisayarımızın donanımsal özelliklerinin düşük olması yavaşlık sorunun ortaya çıkmasındaki en büyük etkenlerden bir tanesidir. Bu durumda donanım yükseltme işlemi yapmamız en iyi çözüm yolu olacaktır. Bilgisayarımızın donanımsal özellikleri yüksek olmasına rağmen yavaşlık sorunu ile de karşı karşıya kalabiliriz. Bu durum işletim sistemi ve program kaynaklı olabileceği gibi donanımsal arızalar nedeniyle de ortaya çıkabilmektedir. Peki bilgisayarımızı hızlandırmak için ne gibi işlemler yapmalıyız? Bu yazıda bu işlemleri detaylı bir şekilde anlatacağız.

Öncelikle donanımsal olarak düşük cihazları hızlandırmak için ne gibi işlemler yapmamız gerektiğini maddeler halinde açıklayalım;

1-) Donanımsal olarak düşük özellikte olan bir cihazı hızlandırmanın en iyi yolu donanım kaynaklarının yükseltilmesidir. Örneğin mekanik disk yerine ssd disk alma, ram yükseltme, işlemci yükseltme gibi. Bunun maliyet gerektiren işlem olduğu bir gerçek. Peki donanım yükseltme yapmadan bir bilgisayarı hızlandırabilmemiz mümkün müdür? Evet belirli ölçüde mümkün olabilmektedir. Bunları diğer maddelerde açıklayacağız.

2-) Windows 10, 11 işletim sistemleri özellikle mekanik disklerde çok yavaş olarak çalışmaktadır. Mekanik disklerin olduğu bilgisayarda Windows 7-8 veya Linux tabanlı işletim sistemlerini çalıştırmamız bilgisayarımızı hissedilir derecede hızlandıracaktır. Windows 7 işletim sisteminin güncelleme almadığı için güvenlik sorunu çıkarabileceğini unutmamalıyız. Eğer mekanik disklerin olduğu bilgisayarda Windows 10-11 gibi işletim sistemlerini çalıştırmak istiyorsak diğer donanımlarımızın (ram, işlemci) yüksek özellikte olmasına dikkat etmeliyiz.

3-) Düşük donanımsal özellikteki bilgisayarlarımızda sistemimizi yoracak ağır programların çalıştırılmaması gerekmektedir. Bu tür programların sistemi ağırlaştıracağı bir gerçektir. Bilgisayarımızı kapasitenin üstündeki işlemlerde kullanmamız sağlıklı olmayacaktır. Bilgisayarımızın özelliklerine göre işlemler yapmamız önemlidir.

Bilgisayarımız donanımsal olarak yüksek özelliklere sahip fakat yavaşlık sorunu ortaya çıktı. Bu çok sık olarak karşılaşılan sorunlardan bir tanesidir. Bu şekilde oluşan yavaşlık sorunu daha çok kullanıcı kaynaklı hatalardan ve donanımsal arızalardan ortaya çıkmaktadır. Gelin şimdi bu sorunu çözmek için yapmamı gereken işlemleri öğrenelim;

1-) Bu durumda ilk olarak donanım kaynaklarımızın (ram ve disk testi vb.) sağlamlık testini yapmalıyız. Bu doğrultuda testler yapabileceğimiz birçok ücretsiz program bulunmaktadır. Hatta işletim sistemleri ve bazı bilgisayarların bioslarında gerekli testleri yapmamıza olanak sağlayan araçlar bulunmaktadır. Bu programları ve araçları kullanarak donanım aygıtlarımızın düzgün olarak çalışıp çalışmadığını sorgulamamız sağlıklı olacaktır.

2-) Belirtli periyotlarda bilgisayarımızın fiziksel olarak bakımını yapmamız önemlidir. Özellikle çok tozlu ortamda çalışan bir bilgisayarın donanım parçaları zarar görebilir. Bunun için bakımlarının yapılması önemlidir.

3-) Bilgisayarımıza bulaşan virüsler sistemimizi yavaşlatabilmektedir. Sistemimizde yavaşlama sorunu varsa güncel bir antivirüs programı veya Windows Defender gibi işletim sistemi üzerinde hazır bulunan servisleri kullanarak sistemimizi taratmalıyız.

4-) Bilgisayarımıza kurduğumuz bazı yazılımlar veya kurduğumuz yazılımların yanlış yapılan ayarları sistemimizi yavaşlatabilmektedir. Bu durumun yaşanmaması için programın resmi web sayfasında belirtilen sistem gereksinimlerine ve konfigürasyonlara dikkat etmeliyiz.

Evet bu yazıda bilgisayarlarımızı hızlandırmanın yöntemlerini detaylı bir şekilde anlattık. Umarız sizler için faydalı bir yazı olur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir