Linux Bash Script Yazma

Bash script, Linux işletim sistemlerinde programlama yapmaya yarayan bir araçtır. Linux’ta bash script yazarak işlemlerimizin hızlı ve otomatik olarak gerçekleşmesini sağlayabiliriz. Tekrarlanan görevleri hızlı bir şekilde yapmak ve otomatik olarak gerçekleştirmek için bash script işimize çok yaramaktadır. Bu yazıda örnek bir bash script yazarak bu aracın kullanımını öğreneceğiz.

1-) Örneğin, sistemimde home/onur/Desktop dizininde yer alan .txt uzantılı dosyaları silmek için bir tane bash script yazmak istiyorum. Bu işlem için ilk olarak aşağıdaki komutları sırasıyla uyguluyorum;

cd Desktop
touch sil.sh
ls
nano sil.hh

Birinci adımda cd komutu ile masaüstü dizinine geçiş yapmış oldum. Yani Desktop klasörünün içine girdim. İkinci adımda ise bash script dosyasını oluşturdum (not: bash script dosyalarının uzantıları .sh olmalıdır). Burada dosyanın ismini sil.sh olarak verdim. Üçüncü adımda ise ls komutunu kullanarak dosyanın oluştuğunu gördüm ve teyit ettim. Son adımda ise nano editörünü kullanarak oluşturduğum sil.sh dosyasını düzenlemek için açtım.

2-) Açılan dosyanın içine aşağıdaki komutları yazıyorum;

#!/bin/bash
find /home/onur/Desktop -name "*.txt" -type f -exec rm -f {} \;

Bu komutları eksiksiz olarak yazdıktan sonra dosyayı kaydetmek için önce CTRL + X tuşlarına birlikte basıyorum ve daha sonra Y tuşuna basıp enter yapıyorum.

3-) Daha sonra dosyaya çalıştırma yetkisi vermek için aşağıdaki komutu uyguluyorum;

chmod +x sil.sh

4-) Evet bash script dosyam hazır ve artık çalıştırabilirim. Bu işlem için aşağıdaki komutları sırasıyla uyguluyorum;

./sil.sh
ls

İlk adımda oluşturduğum bash script dosyasını çalıştırdım. İkinci adımda ise bulunduğum dizindeki dosyaları ve klasörleri görüntülemek için ls komutunu kullandım. Görüldüğü gibi home/onur/Dekstop dizinindeki tüm txt uzantılı dosyalar silindi.

Bu dosyayı zamanlamış görevlere ekleyerek dosyanın belirli aralıklar ile otomatik olarak çalışmasını sağlayabiliriz. Bu şekilde yedekleme scripti yazarak otomatik olarak yedek alma işlemini de yapabiliriz. Bu makalede bash scriptin kullanım amacını öğrendik. İlerleyen günlerde zamanlanmış görevler konusuna da değineceğiz. Tekrar görüşmek üzere. Şimdilik hoşçakalın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir