Web sitelerimizin ziyaretçi sayısı ve dosya boyutları arttığında hosting kaynakları artık yetersiz duruma gelecektir. Bu durumda yapmamız gereken en doğru işlem web sitelerimizi bir vps sunucu üzerine taşımaktadır. Vps sunucu, fiziksel bir sunucunun sanallaştırma yazılımları kullanarak birden fazla sunucuya bölünmesi işlemidir. Bu işlem ile oluşturulan her bir sunucu birbirinden bağımsız olarak çalışarak sunucu kaynaklarını en verimli şekilde kullanmaktadır. Peki vps sunucu alırken nelere dikkat etmeliyiz? Bu yazıda vps sunucu alırken nelere dikkat etmemiz gerektiğini maddeler halinde açıklayacağız.
1-) Vps sunucu alacağımız firma çok önemlidir. İlk olarak internet üzerinden vps sunucu alacağımız firma ile ilgili araştırma yapmalıyız. Daha önce bu firma üzerinden vps sunucu hizmeti alan ve kullananların yorumlarına okuyarak firma hakkında ön bilgi almalıyız.
2-) Vps hizmeti alacağımız firmanın satış sözleşmesini okumalıyız. Bu bölümde vps hizmeti ile ilgili verebilecekleri destekleri öğrenebiliriz. Sunucu yönetimi ile ilgili fazla bilgimiz yoksa vps hizmeti alacağımız firmanın hangi işlemlere destek sağladığını öğrenmemiz önemlidir. Bu işlem için firmayı arayarak bilgi almamız sağlıklı olacaktır.
3-) Bazı firmalar bir fiziksel sunucuyu onlarca hatta yüzlerce sanal sunucuya bölebilmektedir. Bu şekilde bir sunucuyu satın almamız sağlıklı olamayacaktır. Firma ile iletişime geçip bu konu hakkında bilgi alabiliriz.
4-) Vps sunucu satın aldıktan sonra ilk olarak kaynaklarımızı (ram, harddisk, cpu) kontrol etmeliyiz. Eğer satın aldığımız paketten kaynaklarımız daha düşük ise firma ile hemen iletişime geçmeliyiz. Bazı firmalar vps paketlerinde disklerin ssd olduğunu belirtmesine rağmen mekanik diskli vps satabilmektedir. Bunun için sunucu üzerindeki diskin türünü de kontrol etmeliyiz.
5-) Vps sunucu üzerindeki işletim sistemini web sitemizin yapısına uygun olarak seçmeliyiz. Web sitemiz php, mysql ile yazıldıysa vps üzerine Linux işletim sistemini kurdurmalıyız. Eğer web sitemiz asp, asp.net ile yazıldıysa vps üzerinde Windows işletim sistemi çalıştırmalıyız.
Not: Windows işletim sistemleri üzerinde harici yazılımlar kurularak php ve mysql ile oluşturulmuş web siteler de yayınlanabilmektedir. Fakat Linux üzerinde asp.net ile oluşturuluş web siteler yayınlanamamaktır.
6-) Vps sunucu üzerinde panel kullanmadan web site yayını yapmamız zor ve zahmetli bir işlemdir. Bu neden dolayı vps üzerine panel kurdurmak istiyorsak firmadan panel fiyatları ve destekleri ile ilgili bilgi almamız sağlıklı bir işlem olacaktır.
Evet bu yazıda vps hizmeti alırken nelere dikkat etmemiz gerektiğini maddeler halinde açıkladık. Bu konu ile ilgili sorularınızı yazının yorum bölümünden bize bildirebilirsiniz. Tekrar görüşmek üzere. Şimdilik hoşçakalın.