Özellikle koronavirüs pandemisinden sonra insanlar alışverişlerinin çoğunu internet üzerinden yapmaya başladılar. Bu süreçte ülkemizde ve dünyada e-ticaret pazar büyüklüğü çok yüksek hacme ulaştı. Bu durum şuana kadar e-ticaret üzerine faaliyete başlamayan firmaları da cezbetti ve bu doğrultuda birçok firma e-ticaret sitesi açmak için gerekli çalışmalar yapmaya başladı. E-ticaret sitesi kurma ve yönetme aşaması uzmanlık gerektiren bir iş olduğundan dolayı birçok firma bu kriteri göz önünde bulundurmadığından dolayı başarısız sonuçlar yaşadı.
E-ticaret sitesinin başarıya ulaşması için birçok kriteri göz önünde bulundurmamız gerektiği bir gerçektir. E-ticaret sitesi açma ve bu tür sitelerin yönetim aşaması bilgi, deneyim ve sabır isteyen bir süreç olduğunu söylememiz yanlış olmaz. Bu kriterlere uygun olmayan işlemler yapıldığında başarısızlıkla sonuçlanan bir süreç olacağı kesindir. Bu yazımızda e-ticaret sitesinin kurulum aşamasında hangi işlemleri yapmamız gerekeceğini sizlere maddeler halinde detaylı bir şekilde anlatacağız.
E-Ticaret Sitesi Kurulum Aşamasında Hangi İşlemleri Yapmalıyız?
Domain (Alan Adı) Satın Alma Süreci
Sıfırdan bir e-tiacet sitesi açıyorsak ilk olarak domain (alan adı) satın alarak işlemimize başlamalıyız. Bu süreçte alan adımızda firma ismimizin yer alması veya satacağımız ürünler ile ilgili anahtar kelimelerin bulunması önemli bir kriterdir. Domain alırken dikkat edeceğimiz tek ve en önemli kriter budur.
Yazılımın Elde Edilmesi
E-ticaret sitesi yazılımına ücret vermek istemiyorsak Opencart, Magento gibi açık kaynak kodlu ücretsiz yazılımları kullanabiliriz. Bu yazılımlar her özelliği barındırmadığından dolayı bazı özellikleri elde etmek için ücretli eklentiler kullanabiliriz. Ayrıca ücretsiz yazılımların desteğinin bulunmadığını da göz önünde bulundurmalıyız. E-ticaret sitesinde istediğimiz tüm özelliklerin eksiksiz olarak bulunmasını istiyorsak bu doğrultuda hizmet veren firmalardan yazılımı temin etmeliyiz. Bu şekilde ücretli olarak temin edilen yazlımların teknik desteği de olmaktadır.
Sunucu ve Sertifika Satın Alınması
E-ticaret sitemizi kesinlikle hosting hesabı üzerinden barındırmamalıyız. Hosting hesabının barındığı sunucuda birden fazla web sitesi yer aldığı için güvenlik açasından istenmeyen durumlar oluşabilir. Ayrıca bu durum arama motorları için de önemli bir kriterdir. Web sitemizi fiziksel veya sanal bir sunucu (vps veya vds) üzerinde barındırmamız gerekmektedir.
E-ticaret sitelerin olmazsa olmazı ssl sertifikalarıdır. Kullanıcılar ssl sertifikası olmayan sitelerden alışveriş yapmamaktadır. Zaten ssl sertifikası olmayan web sitelerin arama motorlarında güvenli olarak görülmediğini de söyleyebiliriz. SSL sertifikası kullanıcılara siteniz üzerinden güvenli bir şekilde alışveriş yapmasına olanak sağlayan bir servistir. Ücretli veya ücretsiz olarak web sitemize ssl sertifikası kurabiliriz. E-ticaret siteleri için ücretli ssl sertifikaları kullanılmalıdır. Sunucumuzu temin ettiğimiz yerden ssl sertifikasını satın alabiliriz.
E-ticaret Sitesi için Ödeme Kanalları
E-ticaret sitemizde ödeme çeşitliliğinin fazla olması kullanıcıların ilgisini çekecektir. Web sitemizde bu doğrultuda çalışmalar yapmalıyız. Bankalardan sanal pos alarak kullanıcıların kredi kartı ile alışveriş yapmasını sağlayabiliriz. Tüm bankaların kredi kartları ile alışveriş yapılmasına olanak sağlayan firmalar da bulunmaktadır. Bu gibi firmalara kayıt yaparak ödeme kanallarımızı çeşitlendirebiliriz.
E-ticaret Sitesi Kurulumundan Sonra Neler Yapmalıyız?
E-ticaret sitemizin kurulumunu sorunsuz olarak yaptık ve içeriklerimizi girdik. Asıl yapacağımız işlemler şimdi başlayacaktır. Aslında e-ticaret sitesi kurulum aşamasında fazla zorluklar bulunmamaktadır. Asıl zorlu ve sabır gerektiren süreç web sitemizi kurduktan sonra başlayacaktır. Web sitesi kurulumundan sonra düzenli olarak içerik girmemiz ve sitemizin arama motorlarında üst sıralarda yer alması için seo çalışmaları yapmalıyız.
Seo çalışması ile ilgili ilerleyen zamanlarda detaylı bir makale hazırlayacağız.